Светът след нападението: Мобилизация, осъждане и призиви за въздържаност


„Американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е „желязна““, заяви президентът Джо Байдън.

„Същевременно той е информирал израелския премиер Нетаняху, че Вашингтон няма да участва в евентуална израелско контраофанзива срещу Иран“, съобщи Белият дом.

Действията на Иран бяха осъдени от ООН, редица световни лидери и папата. Москва изрази силна загриженост от поредната опасна ескалация в Близкия изток и призова всички замесени страни към сдържаност, но не осъди изрично иранското нападение.

Американският президент Джо Байдън оцени високо действията на своите военни, които са помогнали на Израел да свали „почти всички“ ирански дронове и ракети. Той обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака, но не вижда причина иранското нападение да ескалира в по-мащабна война.

„Съединените щати ще продължат да помагат на Израел да се защитава, но не желаят война с Иран“, посочи Белият дом.

„Президентът и премиерът Нетаняху проведоха добър разговор основно за изключителния успех от снощи. Както вече казах, президентът е много ясен. Не се стремим съм война с Иран, не желаем ескалация на напрежението в региона и по-мащабен конфликт. Всичко, което правя от 7 октомври насам е посветено на тази цел“, каза Джон Кърби- говорител на Съвета за национална сигурност.

Президентът Байдън свиква среща на страните от Г-7 по кризата. Кандидат-президентът на републиканците Доналд Тръмп заяви, че иранското нападение е нямало да се случи при негово управление.

Папа Франциск призова днес Иран и Израел да избягват действия, които биха засилили „спиралата на насилието“, която рискува да запрати Близкия изток в още по-дълбок конфликт.

„Никой не трябва да заплашва съществуването на другите. Вместо това всички нации трябва да се борят за мир и да помогнат на израелците и палестинците да живеят в две държави, едни до други и в сигурност. Това е тяхното дълбоко и легитимно желание и тяхно право. Две съседни държави“, заяви папа Франциск.

Турция е заявила на иранската страна, че не желае по-нататъшна ескалация на напрежението.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди иранското нападение срещу Израел и посочи, че то заплашва целия регион и света , така както руските действия срещу страната му създават риск за по-широк конфликт.

В отговор на призив на израелската посланичка в Русия за осъждане на иранското нападение, говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова заяви, че не помни израелската страна да е осъждала украински удари срещу руска територия.

Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение и очаква Корпусът на гвардейците на Ислямската революция да бъде обявен за терористична организация

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg