Сблъсък със САЩ, Иран опита да превземе петролни танкери

0

И ран се опита да превземе два петролни танкера близо до стратегическия Ормузки проток, като стреля по един от тях, съобщиха от военноморските сили на САЩ, цитирани от БГНЕС.

Военните заявиха, че и в двата случая иранските военни кораби са се оттеглили, след като ВМС на САЩ са реагирали, и че двата търговски кораба са продължили плаването си.

„Иранските военноморски сили направиха опити да завземат търговски танкери, които законно преминават през международни води“, заяви командир Тим Хокинс, говорител на Пети флот на ВМС на САЩ: „Военноморските сили на САЩ реагираха незабавно и предотвратиха тези заграбвания.“

Той посочи, че обстрелът, насочен към втория кораб, не е причинил жертви или значителни щети.

Няма коментар от страна на Иран относно инцидентите.

Службата за морско разузнаване посочи, че танкерът, по който е стреляно, плава под бахамски флаг, гръцка собственост е пътува от Обединените арабски емирства за Сингапур. Изстрелите са били произведени на 28 морски мили североизточно от Маскат, столицата на Оман.

Военноморските сили на САЩ твърдят, че през последните две години Иран е превзел поне пет търговски кораба и е атакувал няколко други. Много от инцидентите са се случили във и около Ормузкия проток – тясното устие на Персийския залив, през което преминават 20% от търгувания по света суров петрол.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *