САЩ с тежко обвинение към Русия: Опитва да дестабилизира Молдова

40

Г оворителят на Белия дом Джон Кърби обвини днес Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова, в това число и чрез протести с цел да постави там правителство, което да брани руската кауза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мислим, че Русия се опитва да отслаби правителството на Молдова,

със сигурност с финалната цел да види една по-благосклонно настроена администрация начело на страната“, заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Молдова е управлявана сега от проевропейски власти.

Според Вашингтон Москва се опитва да дестабилизира Приднестровието, сепаратистки проруски регион в Молдова. Вчера пък ръководителите на района казаха, че са осуетили атентат срещу лидерите му, приписван на Киев. Украйна отхвърли тези твърдения.

„Руски играчи, със сигурност свързани с руското разузнаване, се опитват да организират протести в Молдова

и да си послужат с това да подкладят бунт срещу молдовското правителство. Ние имаме доверие в демократичните и икономическите институции на Молдова и в тяхната способност да отговорят на тези заплахи и разбира се ние ще продължим да им доставяме важна подкрепа“, каза Кърби.

САЩ са засилили споделянето на информации с молдовските лидери

относно руските дейности в Молдова, за да може те да разследват повече и да осуетят руските планове, подчерта още Кърби.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *