САЩ с нов опит да накажат Русия за войната в Украйна

3

С АЩ наложиха санкции на над 100 физически лица и компании в опит да накажат Русия за инвазията ѝ в Украйна, включително на една частна военна компания, на базирана в Китай фирма и на фирми, свързани с руския държавен енергиен гигант „Росатом“, предаде Ройтерс.

Санкциите, въведени от американското министерство на финансите и Държавния департамент, обхващат над 120 физически лица и компании от повече от 20 държави, включително хора и компании, които са съдействали за избягване на санкциите срещу Русия, посочи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

В отделно изявление министерството на финансите на САЩ каза, че налага санкции срещу финансови посредници и хора и компании, съдействали за заобикаляне на санкциите срещу Русия, от целия свят, включително Турция, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и китайски физически лица и компании.

Германският министър на икономиката призова за по-строг отговор на заобикалянето на санкциите срещу Русия

„САЩ ще продължат да предприемат мерки срещу Русия и онези, които подкрепят войната ѝ в Украйна, включително чрез по-нататъшно прилагане на ангажиментите, прието в рамките на Г-7, да се налагат сурови санкции на представители на трети държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна“, даде да се разбере Блинкън.

САЩ и съюзниците им наложиха санкции на Русия след началото на инвазията ѝ в Украйна преди повече от година и продължават да засилват натиска. Вашингтон се стреми да въведе мерки, наказващи заобикалянето на санкциите, отбелязва Ройтерс.

Сред внесените днес в санкционния списък е частната военна компания „Патриот“, която според Държавния департамент е свързана с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и се конкурира с групировката „Вагнер“. 

ЕС: Санкции при разполагане на ядрено оръжие в Беларус

Друг санкциониран е китайската Аерокосмическа технологична компания „Ейч И Ей Ди“, която според Държавния департамент снабдява със сателитни снимки на обекти в Украйна компании, свързани с „Вагнер“ и собственика ѝ Евгений Пригожин.

Министерството на финансите на САЩ санкционира също базираната в Китай компания „Кин пай текнолъджи“, която според ведомството снабдява множество руски компании от отбранителната индустрия.

Пет компании и едно физическо лице сред санкционираните са част от руския енергиен гигант „Росатом“, който Държавният департамент обвинява, че използва износа на електроенергия, за да упражнява политически и икономически натиск върху клиентите си. САЩ все още не са въвели санкции срещу самата компания „Росатом“, посочва Ройтерс.

ЕС заплашва Беларус с нови санкции, ако приеме руски ядрени оръжия

Вашингтон наложи също санкции на холдинга на руския милиардер Алишер Усманов „УСМ“ (USM), заедно с дъщерните му компании, съобщи Държавният департамент.

Сред санкционираните компании от холдинга „УСМ“ е руският мобилен оператор „Мегафон“, най-големият руски производител на желязо „Металоинвест“, включително дъщерните му дружества в Швейцария и ОАЕ, както и операторът на базирания в Русия медодобивен проект „Удокан“ и базираният в родния на Усманов Узбекистан производител на цимент „Ахангаранцимент“

Включването в санкциите на „Мегафон“, който е един от четирите най-големи руски мобилни оператора, е знакова стъпка, тъй като досега Западът избягваше да налага санкции на руската телекомуникационна инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *