САЩ: Севернокорейски боеприпаси за Русия няма да променят хода на войната в Украйна

7

Северна Корея може да увеличи доставките на артилерийски боеприпаси за Русия, но това вероятно няма да доведе до голяма промяна в хода на войната в Украйна, заяви най-високопоставеният американски военен офицер, който пристигна в Норвегия за срещите на НАТО, които започнаха в събота и отчасти ще бъдат посветени на конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви, че неотдавнашната среща в Русия между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин вероятно ще накара Северна Корея да предостави на Москва 152-милиметрови артилерийски снаряди по стандарта от съветската епоха. Но той каза, че все още не е ясно колко като количество и кога.

Визитата на Ким Чен-ун в Русия: Шойгу му показа бомбардировачи и хиперзвуково оръжие

„Дали това ще доведе до огромна разлика? Скептичен съм по този въпрос“, каза Мили пред пътуващите с него репортери. Той каза, че макар да не иска да омаловажава прекалено много помощта, „се съмнявам, че тя би била решаваща“.

Чужди правителства и експерти предполагат, че Ким вероятно ще доставя боеприпаси на Русия в замяна на получаването на модерни оръжия или технологии от Русия.

След срещата с Ким Чен-ун: Путин няма да наруши никакви споразумения, отнасящи се до Северна Корея

Мили и другите началници на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат през следващите няколко дни в ски зоната Холменколен в покрайнините на Осло, за да обсъдят подкрепата за Украйна и други регионални въпроси на отбраната. Оттам във вторник Мили ще участва в месечната среща на Контактната група по отбраната на Украйна в Германия. Тази група, ръководена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, е основният международен форум за набиране на военна подкрепа за Украйна.

Русия към САЩ: Лицемерна е критиката за срещата на Владимир Путин и Ким Чен-ун

Американският генерал заяви, че в Украйна продължава да има нужда от повече оръжия и оборудване и че съюзниците и партньорите ще обсъждат как да се справят с това. Той посочи, че според него в САЩ и Конгреса на САЩ продължава да има широка, двупартийна подкрепа за помощта за Киев.

По темата

Източник: vesti.bg