САЩ са знаели предварително за бунта на Пригожин

65

В средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна. Американските служби спешно са информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани, посочиха вчера американски служители, цитирани от вестник „Вашингтон пост“. 

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не са били ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на „Вагнер“ към Москва, казаха служителите. 

Какви щети нанесе походът на „Вагнер“ в Русия

„Имаше достатъчно сигнали, за да може да се каже на ръководството, … че нещо се готви“, каза американски служител, пожелал анонимност.

„Затова мисля, че те бяха готови за това“, допълни той. 

През последните две седмици имаше много спекулации какво може да се случи – дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава евентуална нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят. 

Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия, посочиха служителите.

„Освен в Белия дом, през последните две седмици висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса бяха информирани за разузнавателните данни“, казаха още служителите.

„Вагнер“ събуди притесненията, свързани с руския ядрен арсенал

След като бунтът в Русия утихна, САЩ и съюзниците им се подготвят за следващия етап от развитието на събитията.

Според официални лица, ключов фактор за Пригожин е била заповедта на руското министерство на отбраната от 10 юни, според която всички доброволчески отряди трябва да подпишат договори с правителството. Въпреки че в заповедта не се споменава името на „Вагнер груп“, намекът е ясен – поемане от държавата на контрола над наемните войски на Пригожин, които се оказаха от съществено значение за войната на Русия срещу Украйна и помогнаха за постигането на някои от най-значимите тактически победи.

Украински военни служители също наблюдаваха Пригожин след съобщението от 10 юни и бяха все по-убедени, че той може да мобилизира силите си срещу Москва, заяви високопоставен украински служител. Пригожин публично е протестирал срещу заповедта на министерството на отбраната, а украинските служители са приели сериозно възможността той да се насочи срещу руските позиции, каза служител на разузнаването.

Източник: vesti.bg