САЩ: Русия е малко вероятно да използва ядрено оръжие

9

Р усия е много малко вероятно да използва ядрено оръжие, заяви днес директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от „Ройтерс“.

„Това е много малко вероятно според актуалните ни оценки“, каза Хейнс пред Комисията за въоръжените сили към Сената на американския Конгрес.

Напрежението между Русия и САЩ, свързано с ядрената заплаха, нарасна от началото на конфликта в Украйна, като руският президент Владимир Путин неведнъж предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако се наложи да защитава „териториалната си цялост“.

През февруари Путин обяви, че Русия замразява участието си в договора Нов СТАРТ, който беше последното останало в сила споразумение в областта на контрола на ядрените оръжия със САЩ, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, които всяка от страните може да разполага.

Хейнс не даде подробности за приведените оценки на американската разузнавателна общност.

Русия: Тази идея е много опасна

Американски служители от месеци казват, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но предупредиха също така, че ще останат нащрек.

Миналия месец високопоставен американски дипломат каза, че САЩ и НАТО трябва да останат бдителни за признаци, че руският президент Владимир Путин може да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман посочи, че обявяването на 25 март от Путин, че Русия се готви да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус „е негов опит да използва тази заплаха“.

„Те ги подготвят, че ядрената война е нещо нормално“

Въпреки това засега има уверения от Москва, че ще се въздържа от употреба на ядрено оръжие, отбелязва „Ройтерс“.

Миналата седмица например Кремъл омаловажи твърденията, че Русия може да планира да проведе ядрен опит, и каза, че всички ядрени държави се придържат към мораториума върху ядрените опити.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *