САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна

4

САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара, който включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана и артилерията, оборудване за разминиране и медицински автомобили, предаде Ройтерс.

„Политико“: САЩ планират да доставят на Украйна танкове „Ейбрамс“ през септември

Най-новият пакет съдържа допълнително оборудване за разминиране, ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерията и за ракетните системи „Хаймарс“, както и над 3 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, посочи в изявление на американският държавен секретар Антъни Блинкън.

„Съединените щати заедно със съюзниците и партньорите си ще подкрепят единно Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви той.

Оборудването се финансира с вече одобрени от Конгреса парични средства.

САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за 1,3 млрд. долара

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 43 милиарда долара. По-рано този месец президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ на стойност 24 млрд. долара. Както демократите, така и републиканците в Конгреса подкрепиха помощта за Украйна, но някои крайнодесни републиканци, най-вече съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп, искат ограничаване на помощта.

В началото на юни украинските войски предприеха контранастъпление на изток и на юг, но напредването им се забавя от руските минни полета и траншеи, които блокират настъпването в южна посока.

По темата

Източник: vesti.bg