САЩ обвиниха Русия в чудовищни действия с деца от Украйна

137

Р уското правителство управлява широка мрежа от десетки лагери, в които е задържало хиляди украински деца от началото на войната срещу Украйна миналата година, според нов доклад, публикуван в САЩ, предава Си Ен Ен.

Докладът съдържа смущаващи подробности за усилията на Москва да премести, превъзпита и дори да превърне във войници и да прилага насилствено осиновяване на украински деца.

Тези чудовищни действия, според доклада представляват военни престъпления и биха могли да се окачествят като геноцид.

Анализът е изготвен като част от работата на подкрепяната от Държавния департамент на САЩ Обсерватория за конфликти в Йейлската лаборатория за хуманитарни изследвания.

Обсерваторията беше създадена миналата година, за да събира доказателства за руски военни престъпления в Украйна.

„Свобода за Русия“:  Руснаци се бият рамо до рамо с украинските войници

Официално много от децата са отвеждани в лагерите със съгласието на родителите им. Според авторите обаче способността на родителите да предоставят рационално съгласие може да се счита за съмнителна, тъй като войната и имплицитната заплаха от страна на окупационните сили представляват условия на принуда.

Част от децата са връщани в семействата им след месеци. Други обаче остават задържани и не е ясно дали въобще ще бъдат върнати на родителите си.

Освен това украински деца са обявявани за „сираци” и са давани на руски семейства, като контактите с родителите им биват прекъснати.

Реймънд отбелязва, че „не сме тук днес, за да правим заключение за геноцида, но заявяваме, че тази система нарушава както законовите правила на Римския статут, така и Конвенцията за геноцида по отношение на забраната за прехвърляне на деца”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочва, че „руската система за принудително преместване, превъзпитание и осиновяване на украински деца е ключов елемент от систематичните усилия на Кремъл да отрича и потиска идентичността на Украйна, нейната история и култура”.

„Опустошителните последици от неуспешната агресивна война на Русия ще бъдат усещани от поколенията напред”, подчертава Прайс.

Според САЩ „незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е сериозно нарушение на Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилните и представлява военно престъпление”.

„Русия трябва незабавно да спре принудителните трансфери и депортации и да върне децата на техните семейства или законни настойници. Русия трябва да предостави регистрационни списъци на преместени и депортирани деца от Украйна и да предостави достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията в окупираните райони на Украйна и в самата Русия”, добавят от Държавния департамент на САЩ.

Руското посолство във Вашингтон от своя страна коментира: „Обърнахме внимание на абсурдните изявления на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, който обвини страната ни в „принудително прехвърляне и депортиране на украински деца” на територията на Руската федерация. Русия приема деца, които са принудени да избягат със семействата си от обстрела и зверствата на въоръжените сили на Украйна. Ние правим всичко възможно да запазим непълнолетните в семействата им, а в случай на отсъствие или смърт на родители и роднини – да прехвърлим сираците в институции. Ние гарантираме защитата на техния живот и благополучие”.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *