САЩ: Израел дава четиричасови „паузи“ на Газа

2

И зраел се съгласи да започне ежедневни четиричасови военни паузи в северната част на Газа, за да позволи на хората в района да избягат от войната с „Хамас“, съобщи Белият дом.

„Израел ще започне да прилага четиричасови „паузи“ в районите на северната част на Газа всеки ден, като съобщението ще бъде направено три часа преди това“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

ООН: И „Хамас“, и Израел са извършили военни престъпления

По думите му паузите са резултат от обсъжданията между официални представители на САЩ и Израел през последните дни, включително между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху.

„Израелците ни казаха, че няма да има военни операции в тези райони по време на паузата и че този процес започва днес. Разбрахме, че Израел ще започне да прилага четиричасови паузи в районите на северната част на Ивицата Газа, като съобщението ще бъде направено три часа по-рано.“

Той определи новината като „значителни първи стъпки“ и че САЩ „биха искали те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо“.

Кърби каза още, че прекратяването на огъня между Израел и бойците на „Хамас“ не е на дневен ред, защото това би помогнало на „Хамас“ и „би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да търпим това в този момент“.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в момента „няма възможност“ за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа.

„Няма. Никаква възможност“, заяви Байдън пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до Илинойс, когато бе попитан за шансовете за прекратяване на огъня.

Ръководителите на израелските и американските разузнавателни служби са били в Катар за разговори относно „потенциална хуманитарна пауза“ във войната съобщи служител, запознат с посещението.

Сенатор от САЩ: Броят на цивилните жертви в Газа е „твърде висок“

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс и Давид Барнеа, ръководител на израелската шпионска агенция „Мосад“, „са на посещение в Доха за тристранни разговори с катарците, за да уточнят подробностите по потенциална хуманитарна пауза, която би довела до освобождаване на заложниците и навлизане на повече помощи в Газа“, заяви служителят, пожелал анонимност поради деликатността на въпроса.

„През последните няколко дни разговорите напредват добре към постигане на споразумение“, каза служителят.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *