САЩ заплашиха Китай ако прати оръжия на Русия

4

К итай не е предоставял оръжия, които Русия да използва във войната си срещу Украйна и САЩ са заявили ясно, че такава помощ ще доведе до сериозни последици. Това заяви днес съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан.

„Пекин ще трябва сам да вземе решение как да процедира, дали ще предостави военна помощ. Но ако тръгне по този път, това ще струва скъпо на Китай“, каза Съливан в интервю за Си Ен Ен.

Русия и Китай срещу всички на Г-20

Китай не е изпращал такава помощ, но и не е изключил възможността да го направи, каза Съливан в друго интервю, дадено за телевизия Ей Би Си. По думите му американски представители са предупредили китайците в разговори при закрити врата какви могат да бъдат тези последици.

От няколко дни САЩ и съюзниците им от НАТО предупреждават Китай да не предприема подобни действия и публично изразяват опасения, че Пекин обмисля да даде бойна техника на Русия, отбелязва „Ройтерс“.

Борел: Предложението на Китай за Украйна не е мирен план

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също коментира днес този въпрос. „Уверени сме, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносно оборудване. Не виждаме да е взето окончателно решение и не виждаме доказателства за фактически доставки на смъртоносно оборудване“, каза Бърнс в ефира на телевизия Си Би Ес.

Републиканецът Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи към Камарата на представителите, заяви за Ей Би Си, че според американското разузнаване Китай обмисля да изпрати на Русия дронове, наред с други оръжия.

Съединените щати са най-големият доставчик на оръжия за Украйна.

Източник: vesti.bg