САЩ: До две седмици започва обучението на украинските пилоти с F-16 в ЕС

15

Програмата за обучение на украински пилоти в страните от ЕС за управление на американски изтребители F-16 може да започне след две седмици. Това каза в интервю за Си Ен Ен Джейк Съливан, президентският съветник по националната сигурност на САЩ.

„Ние ще предоставим необходимите инструменти, за да започнем обучението (на украински пилоти) за F-16, веднага щом европейците са готови. Европейците казаха, че им трябват няколко седмици, за да подготвят необходимите съоръжения за обучение, каза той.

Сергей Лавров: Изпратени от Запада F-16 в Украйна ще бъдат възприемани като ядрена заплаха

Съливан добави, че Вашингтон, от своя страна, няма да забавя процеса на издаване на разрешение за обучение, както и да прехвърля всичко необходимо за започването му. По-рано беше съобщено, че обучението на украински пилоти за управление на F-16 е планирано да започне през август в Дания, а в Румъния ще бъде създаден регионален учебен център.

В друго интервю за телевизия Си Би Ес той заяви, че западните страни са готови да увеличат санкционния натиск върху руския военно-промишлен комплекс (ВПК), а Украйна да продължи военните операции срещу Русия.

Politico: Западът разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти на F-16

„Западът работи за по-нататъшно затягане на нашите санкции, опустошавайки военно-промишлената база на Русия, отслабвайки нейната способност да произвежда напреднали технологични разработки. Ние ще продължим да упражняваме икономически натиск върху Русия, а украинците ще продължат да упражняват военен натиск. Така че мисля, че в крайна сметка, ако Русия реши да продължи да участва в тази война, това ще ѝ струва много, каза Съливан.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *