САЩ: България ще даде на Украйна компоненти за ракети за С-300

40

Б ългария ще даде на Украйна компоненти, за да може тя да засили своите ракетни системи С-300, съобщи военният министър на САЩ Лойд Остин в Брюксел по време на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Той говори след заседание на Контактната група за отбрана на Украйна, в която членуват около 50 държави, предаде БНР.

С-300 е съветска система за противовъздушна отбрана със среден радиус на действие. По класификацията на НАТО системата се нарича SA-10. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 г.

Тагарев за C-300: Още преди войната в Украйна България е получила отказ за ремонт

Предназначена е за отбраната на големи промишлени и административни обекти, военни бази и постове за управление от удари. Способна е да прехваща както ракети, така и самолети.

С-300 е първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Системата е на въоръжение в България от 1988 г. От страните членки на НАТО само Словакия все още оперира с такива комплекси.

Генерал Мирчев обясни за ракетите за Украйна

Въпреки че ракетите за С-300 се съхраняват в херметично затворени метални цилиндри, 35 години са значителен период от време и при обследването на част от боеприпасите са установени дефекти. Българското правителство взе решение вместо да бъдат бракувани, дефектните ракети да се дадат на Украйна за резервни части.

Източник: vesti.bg