Сачева: Имената на министрите ще станат ясни в понеделник

0

ГЕРБ ще върне мандата на президента изпълнен, а имената на министрите ще станат ясни в понеделник. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ пред БНТ.

В момента ГЕРБ водят разговори по разпределението на ресори, а скоро ще започнат и разговорите за конкретни хора, посочи Сачева.

„Разговорите се водят основно от Мария Габриел и се водят с всички политически партии без БСП, която ясно заяви, че няма да подкрепи политиката и приоритетите на това правителство“, уточни Сачева.

Според нея няма политическа отговорност за съставяне на редовно правителство. Потвърди, че ГЕРБ продължава разговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“, въпреки че те вече отказаха да подкрепят кабинет на Мария Габриел.

„Продължаваме да обсъждаме с тях това, че те трябва да дадат подкрепата си за първия мандат. Трябва да се уважи това, че има 650 000 души, които са поставили ГЕРБ-СДС на първо място и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, като казваме, че вторият мандат е единствената възможност, обясни Сачева.

На въпрос защо в пресконференцията си главният прокурор Иван Гешев е споменал единствено името на Бойко Борисов, Сачева заяви, че и ГЕРБ търсят отговора.

„Прави впечатление, че винаги когато страната има категорична възможност да тръгне по европейски път на развитие, винаги се случват различни процеси, които по един или друг начин обвързват съдебната и политическата система и отклоняват страната от този път“, каза Сачева.

Доверието в съдебната система не е въпрос само на законодателство, а най-вече на хората, които работят в нея, смята Сачева.

„Програмата за съдебната реформа трябва да се обсъди преди всичко с професионалната гилдия, с хората, които ще са изпълнители на тези политически решения и които трябва да гарантират независимостта на съдебната власт. Такъв разговор по същество до момента не е воден“, заяви тя.

Политиците не трябва да се месят в съдебната система, но и съдебната система не трябва да предопределя политическия и геополитическия път на България.

Източник: vesti.bg