Самотата е по-вредна от цигарите?

0

Р ъководителят на службата за обществено здраве в САЩ предупреди, че нарастващите нива на самота сред хората крият рискове за здравето, равностойни на пушенето на дузина цигари дневно, предаде Асошиейтед прес.

Близо половината от възрастните жители на САЩ твърдят, че са изпитвали самота, посочва д-р Вивек Мърти в доклад, публикуван от службата, която е част от администрацията на министерство на здравеопазването на САЩ.

Вече знаем, че самотата е често срещано чувство, което много хора изпитват. Тя е като глада или като жаждата. Това е усещане, което тялото ни изпитва, когато нещо, от което се нуждаем за своето оцеляване, липсва“, каза Мърти в интервю за Асошиейтед прес.

Изследванията показват, че през последните десетилетия американците, които са намалили ангажираността си с молитвени и обществени организации, или които са намалили връзката със собствените си семейства, са съобщили, че страдат от нарастващо чувство на самота. Също така броят на домакинствата, съставени само от един човек, се е удвоил през последните 60 години.

Проблемът обаче се е влошил по време на пандемията и свързаните с нея мерки за изолация. Особено засегнати са младите хора на възраст от 15 до 24 години – тази възрастова група съобщава за 70% спад във времето, прекарано с приятели през 2020 г.

Самотата увеличава риска от преждевременна смърт с близо 30%. Новият доклад посочва също, че хората с недобри социални отношения са изложени на по-голям риск от инсулт и сърдечни заболявания. Изолацията повишава и риска от развиване на депресия, тревожност и деменция.

По думите на Мърти новите технологии и най-вече социалните мрежи са една от причините за увеличаването на самотата сред хората.

Наистина нищо не може да замени общуването на живо“, уточни той. „Откакто започнахме да използваме технологиите все повече и повече за комуникация помежду си, заменихме голяма част от общуването на живо“.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *