Рядко зелено огнено кълбо избухна в небето над Австралия (СНИМКИ)

0

Н еобичаен зелен метеор наскоро се взриви в небето над Австралия, като предизвика ярка светкавица, която се виждаше на километри, и силен взрив, който зашемети местните жители долу.

Камерите на летище „Кернс“ в Куинсланд заснеха видео на експлодиращия метеор, известен като болид, в 21:22 ч. местно време на 20 май. На видеоматериала, качен на страницата на летището във Facebook, се вижда как първоначална зелена светкавица осветява нощното небе преди вторична бяла светкавица. 

Допълнителни кадри, заснети със смартфони, автомобилни камери и охранителни камери, показват, че светкавицата е била видима чак до Нормантън, който се намира на около 370 мили (600 км) западно от Кернс, съобщава The Guardian. Звукът от експлозията се е чул най-ясно над град Кройдън, който се намира на около 60 мили (100 км) източно от Нормантън, което предполага, че метеорът е експлодирал някъде над главата. 

Космическият камък вероятно е бил доста малък, с диаметър между 1,6 и 3,2 фута (0,5 и 1 метър), и може да се е движил със скорост до 150 000 км/ч (93 000 мили в час), казва Брад Тъкър, астрофизик от Австралийския национален университет в Канбера, пред The Guardian. Всички фрагменти, които са се разбили на Земята, вероятно са били много малки и вероятно са били все още замръзнали, добави той.

Според Американското метеорно общество болидите са метеори, които се взривяват в земната атмосфера в резултат на натрупване на триене, което в крайна сметка кара космическите скали да се разбият мигновено с достатъчна сила, за да предизвикат звуков бум. 

Метеорът „по същество прави скок в корема“, казва Тъкър. „Триенето се натрупва и предизвиква това светене, а след това достига точката на счупване, което предизвиква огромната светкавица и звуковия бум.“ 

Повечето болиди излъчват бяла или жълта светлина, когато експлодират. Необичайната зелена светкавица на метеорита, който се взриви над Кройдън, е причинена от високата концентрация на метали като желязо и никел в метеорита – каза Тъкър. 

Подобна зелена светлина могат да излъчват и метеоритите „огнено кълбо“, които са изключително ярки метеорити, които се разпадат в земната атмосфера, но не експлодират със същата интензивност. През август 2022 г. зелено огнено кълбо е забелязано над Нова Зеландия, а през ноември 2022 г. друго такова се разбива в езерото Онтарио. 

Болидите се появяват в земната атмосфера сравнително често. Между юли 2017 г. и януари 2022 г. астрономите са открили около 3000 болида, според данни на Обсерваторията на Земята на НАСА. Но наблюдателите на земята стават свидетели само на няколко от тези взривове всяка година, тъй като повечето от експлозиите се случват далеч от населени места или над океана. 

През август 2022 г. хората в Юта бяха шокирани от силна експлозия от предполагаем болид, който вероятно е произлязъл от метеоритния дъжд Персеиди.

По темата

Източник: vesti.bg