Рюте: България постигна напредък и би било глупаво да упорстваме

2

Б ългария постигна видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. И Нидерландия трябва да отчете това, Така че трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво. Коментарът е на премиера в оставка Марк Рюте, който е споделил по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Радев благодари на Рюте за решението на Хага за Шенген

Пасажът се цитира в някои от водещите местни медии. Те припомнят, че отиващият си кабинет от години блокира присъединяването на източноевропейската страна, защото не отговаряла на критериите. Сред тях са липсата на надлежен граничен контрол, състоянието на демократичното върховенство на закона и борбата с корупцията. Освен това неотдавнашно проучване, ръководено от Европейската комисия, не разкрило никакви недостатъци.

Нидерландия каза „ДА“ на България за Шенген

„Тъй като вече установихме, че България е осъществила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, смятаме, че България отговаря на изискванията и може да се присъедини към Шенгенското пространство“, пише в мотивите си досегашният държавен секретар Ерик ван дер Бург (Правосъдие и сигурност) в Камарата на представителите. Според него България „да продължи да работи за силни външни граници“.

Икономическият електронен сайт отбелязва, че отношението на Нидерландия отдавна предизвиквало раздразнение в Европейската комисия и Европейския парламент. Затова е бил упражнен известен натиск върху страната да приеме България в Шенгенското пространство.

Петков: Поздравления за Денков и Габриел, благодаря Рюте

Шенгенското пространство сега се състои от 27 европейски държави, в рамките на които е възможно да се пътува без граничен контрол.

И премиерът в оставка Марк Рюте, и Ван дер Бург обаче, за разлика от Европейската комисия, не спираха да повтарят, че България все още не е готова за присъединяване, трябва да извърви още „няколко важни стъпки“, припомня телевизия RTL изказване на доскорошния премиер от септември.

България е под специален надзор от много години заради проблеми във върховенството на закона. Този надзор може да бъде преустановен, заяви Европейската комисия по-рано тази година, според която България и Румъния отговарят на условията за членство.

И ако за България имаше критики, в края на миналата година Нидерландия погледна благосклонно към, че Румъния и заяви, че е готова за Шенген, но ще трябва да изчака, докато съседна България също получи „зелена светлина“.

„Това е малко срамно“, призна тогава държавният секретар Ерик ван дер Бург.

Марк Рюте има амбиции за поста шеф на НАТО

И още един факт, който показва че Хага гледа по-благосклонно към северните ни съседи. Самата новина официално дойде именно от посолството на Нидерландия в Букурещ и беше мълниеносно разнесена из кулоарите на Европейската комисия.

„Поздравяваме и двете държави за добре свършената работа“, се казва в писмото.

Сега, след като Хага промени мнението си, всички погледи са насочени към Австрия. Тази страна също се противопостави на присъединяването на България.

Австрия и България ще влязат в преговори, за да видят дали съпротивата на Виена може да бъде премахната. Източници от ЕС смятат, че подкрепата от страна на Нидерландия може да изиграе роля в това.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *