Ръст на фалшивите банкноти от 50 лв.: Как да ги различим от оригинала

1

В се повече фалшиви банкноти от 50 лв. попадат в джоба ни, без дори да подозираме. Общо 1 247 фалшиви банкноти е регистрирала БНБ през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години, предаде NOVA.

Най-много са фалшивите банкноти от 50 лв. – общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказваха да приемат банкноти от 50 лв. Проблемът беше при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

Бум на установени фалшиви банкноти, ето кои са най-рисковите

В същото време инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал, а най-много пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лв.

Рискът да се окажем с фалшиви пари в портфейла си през летните месеци расте, разказва Кирилка Епитропова, служител в обменно бюро. Причината е, че хората започват да пътуват и да използват повече пари в брой.

„Първо да пипнем банкнотата, релефът на банкнотата. Винаги трябва, като я поглеждаме, да виждаме в дясната част един полутонов образ на Пенчо Славейков. Също така много хубаво да се проверява шахматното поле с числото 50. Винаги наклонете банкнотата да видите оптическите ефекти като пламъка, който свети от златисто към зелено. Също в дясната страна числото 50 отново свети със същия ефект“, съветва Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *