"Руското висше ръководство ни удря в тила, обезглавявайки армията"

0

Руски генерал заяви, че е освободен от поста си заради критики към висшето военно ръководство на Русия, свързани с тежкото положение на фронта в Украйна, предаде Ройтерс.

Става дума за генерал-майор Иван Попов, който до неотдавна е командвал руската 58-а общовойскова армия.

В гласово съобщение, публикувано от руския депутат Андрей Гурульов, Попов казва, че на руските войници в Украйна им е бил забит нож в гърба заради провалите на висшето военно ръководство.

Белгийско дружество е уличено в нарушаване на оръжейното ембарго срещу Русия

Понастоящем няма коментар по въпроса от руското министерство на отбраната. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да се увери в автентичността на гласовото съобщение. Агенцията отбелязва също, че Гурульов е твърдолинеен депутат и бивш командир от армията, който често се появява по руските държавни телевизии.

„Имаше тежка ситуация с висшето ръководство, в която трябваше или да мълчиш и да си страхливец, или да назовеш нещата с имената им, казва Попов в гласовото съобщение.

„Заради вас, заради моите паднали бойни другари, нямах право да лъжа и разказах за всички съществуващи проблеми“, казва още Попов.

Бивш американски генерал: Пригожин вероятно е мъртъв или е в затвора след срещата си с Путин

Ройтерс пояснява, че Попов е повдигнал въпроса за броя на убитите от украинската артилерия руски войници, за липсата на подходящи системи за контрабатарейна борба и за недостатъчните разузнавателни данни за противника.    

„Висшите ръководители очевидно усетиха, че от мен идва някаква заплаха и бързо, само за ден, издействаха заповед от министъра на отбраната и се освободиха от мен“, разказва Попов.

„Украинската армия не може да направи пробив през позициите ни на фронта, но нашето висше ръководство ни удря в тила, безжалостно обезглавявайки армията в най-трудния и напрегнат момент, казва още той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *