Руски учени отгледаха дини на най-студеното място на Земята

2

У чените успешно са отгледали дини на най-малко вероятното място в света-Антарктида.

Селскостопанският подвиг е част от експеримент в станция Восток, целогодишна руска изследователска станция, разположена на полюса на студа, наречен така, защото е класифициран като най-студеното място на Земята, където регистрираните температури някога са достигнали студените минус 128,6 градуса по Фаренхайт (минус 89,2 градуса по Целзий).

Дините се появяват на територията на днешен Судан преди повече от 4300 години и са изобразени в древните произведения на изкуството в региона, включително в египетска гробница в Сакара. С други думи, зрънцето се е развило далеч от студената среда на Антарктика. 

За да направят оранжерията на станцията Восток по-гостоприемна за дините, изследователи от Руската антарктическа експедиция на Арктическия и антарктически изследователски институт (AARI), заедно с колеги от Агрофизическия изследователски институт и Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, са създали оазис където могат да повишат температурата и влажността на въздуха до условия, които са благоприятни за апетитните плодове.

Екипът целенасочено избира два ранни сорта дини не само заради вкуса им, но и заради способността им да се адаптират към ниското атмосферно налягане и липсата на кислород в оранжерията. Те са засадили семената в тънък слой почвен заместител и са използвали специално осветление, което имитира слънчевата светлина. Тъй като нямало насекоми, които да опрашват растенията, изследователите били натоварени да опрашват всичко на ръка.

Точно 103 дни след засаждането на семената, изследователите са посрещнати от осем „узрели и сладки плода“, растящи в шест различни растения. Пъпешите пък са нараснали до около 2 фунта (1 килограм) всеки с диаметър до 5 инча (13 сантиметра), според преведено изявление на Руското географско дружество .

Експериментът не само беше успешен в доказването, че при правилните условия дините могат да се отглеждат в най-студеното място на планетата, но също така предостави вълнуваща закуска на учените, живеещи в суровите условия на Антарктика, категорични са участвалите в експеримента.

„Естествено, всички полярни изследователи се радваха да си спомнят вкуса на лятото“, казва Андрей Тепляков, водещ геофизик на AARI, пред Руското географско общество.

„Дори наблюдението на разсада, растежа и появата на плодовете … [предизвика] положителни емоции.“

Това не е първият път, когато продукцията се отглежда на Восток. През 2020 г. изследователите успешно отглеждат различни растения, включително копър, босилек, магданоз, рукола и зеле

А през 2021 г. корейски учени отгледаха дини на гара King Sejong в Западна Антарктида, която имаше най-ниската регистрирана температура от минус 78,1 F (минус 25,6 C), според The ​​Korean Bizwire . 

Учените планират да отгледат разнообразие от плодове, включително къпини, боровинки и ягоди.

По темата

Източник: vesti.bg