Руските власти публикуваха видеопризнание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев за случая

Москва обвини Киев за убийството на блогър, поддръжник на войната в Украйна и публикува видеопризнание на задържаната като извършител млада жена.

На записа 26-годишната Даря Трепова потвърждава, че е поставила бомбата, отнела живота на Владлен Татарски в кафене в Санкт Петербург. При експлозията имаше повече от 30 ранени. Киев не пое отговорност за атентата и го обясни с вътрешен руски тероризъм.

Украинското разузнаване е организирало атентата с помощта на привърженици на опозиционера Алексей Навални, обявиха руските антитерористи. От лагера на Навални заявиха, че вероятно атентатът е дело на руските специални служби. Михайло Подоляк от екипа на украинския лидер Зеленски заяви, че убийството е част от вътрешно -политическа борба в Русия.

„Донесох статуетката, която се взриви“, казва във видеоклипа заподозряната Даря Трепова.

– Кой ти предаде статуетката?

Даря Трепова: Може ли да кажа по-късно?

Според руски медии Трепова е имала самолетни билети за бягство в Узбекистан. Тя е известна на властите като активен поддръжник на групата на Навални. Задържана е за участие в неразрешени антивоенни протести на 24-ти февруари миналата година – денят, в който започна руската инвазия в Украйна. Москва днес обвини Киев за взривяването на Фомин-Татарски.

„Този режим стои зад убийството на Даря Дугина, вероятно и зад убийството на Фомин и терористичния акт в Санкт Петербург. Този режим стои зад убийства от много години, още от 2014 г.“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл съобщи, че няма промяна в плановете за военния парад на 9 май. Взривеното кафене е било на основателя на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„Наистина дадох кафенето на патриотичното движение Кибер Фронт Зет и те провеждат там свои семинари. Вероятно трагедията се е разиграла по време на семинар. Да, има прилики със смъртта на Даря Дугина. Аз обаче не бих обвинил режима в Киев. Мисля, че действа група радикали, които едва ли имат връзка с украинското правителство“, коментира от своя страна Пригожин.

Убитият Фомин Татарски има 500 хиляди последователи в Телеграм. Известен е с ултранационалистически послания и с критики срещу начина на водене на войната в Украйна.

Източник: bntnews.bg