Руска мина избухна и подпали товарен кораб в Черно море, има ранени

7

Г раждански кораб, плаващ под панамски флаг, се е натъкнал на руска мина в Черно море, предаде Укринформ, като цитира изявление на въоръжените сили, отбраняващи Южна Украйна.

Корабът за насипни товари е пътувал към дунавско пристанище, за да натовари зърно. Плавателният съд е излязъл от контрол, а на горната му палуба е избухнал пожар. За да избегне потъване, капитанът спрял кораба в плитчините.

Катерите на Морската охрана и на Службата за търсене и спасяване незабавно оказаха помощ на екипажа и качиха медици на борда, се казва в изявлението. По време на огледа на кораба и разговора с капитана е установено, че двама моряци са ранени. На единия е оказана медицинска помощ на място, а другият е откаран в най-близката болница за допълнителни изследвания. Състоянието му е задоволително.

Към кораба бяха изпратени влекачи, които да го извадят от плитчината и да го отведат в пристанището.

Южните отбранителни сили подчертаха, че продължават да осигуряват безопасността на гражданското корабоплаване в условията на плътно разположени вражески мини. Бурното време често увеличава минната заплаха, така че въпросът за морското разминиране с подкрепата на международното партньорство остава актуален.

Наталия Хуменюк, говорителка на Съвместния координационен пресцентър на Южните отбранителни сили, заяви по-рано, че не изключва руснаците да използват дрона „Одуванчик“ срещу граждански плавателни съдове, припомня Укринформ.

Източник: vesti.bg