Русия ще иска от чужденците „споразумение за лоялност“

20

Р уското министерство на вътрешните работи подготвя проектозакон, който ще принуди чужденците да подпишат „споразумение за лоялност“, забраняващо им да критикуват официалната политика, да дискредитират съветската военна история или да нарушават традиционните семейни ценности, предаде БГНЕС.

Откакто Владимир Путин издаде заповед за навлизане на войски в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл въведе множество строги закони, които забраняват уронването на престижа на армията, а съдилищата дават дълги присъди за лишаване от свобода на опозиционни активисти.

Заплахи и мъчения: В духа на руската държавна пропаганда

С наближаването на президентските избори през 2024 г. руският президент представя войната като част от екзистенциална битка със Запада.

Проектозаконът е подготвен от Министерството на вътрешните работи и ще принуди всички чужденци, които влизат в Русия, да подпишат споразумение, което по същество ограничава това, което могат да говорят на публични места.

На влизащите в Русия чужденци ще бъде забранено „да се намесват в дейността на държавните органи на Руската федерация, да уронват под каквато и да е форма престижа на външната и вътрешната държавна политика, на държавните органи и на техните служители“.

Предложеното споразумение ще включва клаузи за морала, семейството, „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ и историята.

Заснеха сина на Кадиров да пребива жестоко човек

По-специално, на чужденците ще бъде забранено да „изопачават историческата истина за подвига на съветския народ в защита на Отечеството и приноса му за победата над фашизма“.

По-рано този месец Кремъл заяви, че е необходима известна степен на цензура, тъй като руските войски се сражават в Украйна, и предупреди онези, които искат да критикуват военните, да „помислят добре, преди да го направят“.

Източник: vesti.bg