Русия увеличава числеността на войските си

6

Р уският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на войските с 15%, което според армията се дължи на „заплахите“, свързани с офанзивата в Украйна, предаде АФП.

Този ход идва в момент, когато и Украйна, и Русия се стремят да спечелят позиции и да попълнят редиците си в конфликта, чиито фронтови линии почти не се изместват през последните месеци.

„Увеличаването на щатната численост на армията се дължи на нарастващите заплахи за страната ни, свързани със специалната военна операция и продължаващото разширяване на НАТО“, заявиха от армията.

Тя заяви, че броят на служещите армейски войници ще се увеличи с около 170 000 души и че това е „адекватен“ отговор на „агресивната дейност на блока на НАТО“.

Тя добави, че не планира промени в наборната военна служба или друга мобилизационна кампания – непопулярна мярка, която предизвика отлив на мъже от Русия миналата година.

Вместо това през последните месеци армията се насочи към кампании за набиране на войници, обещавайки атрактивни финансови възнаграждения, особено в отдалечените региони.

Критиците на Кремъл обаче твърдят, че това е „скрита“ мобилизация и че мъжете продължават да бъдат призовавани в армията спорадично.

Източник: vesti.bg