Русия: Това ще доведе до кървава жътва за целия свят

21

Р усия обяви, че ще отговори, ако Великобритания изпрати военни самолети в Украйна, като предупреди за ескалация на конфликта.

„Русия ще намери отговор на всички недружелюбни стъпки, предприети от британската страна“, се казва в изявление на посолството на Москва в Лондон, разпространено от руските информационни агенции.

Руското посолство посочи, че Великобритания ще понесе отговорността за „кървавата жътва“ при нова ескалация, както и за „произтичащите от това военни и политически последици за европейския континент и целия свят“.

Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света

Днес украинският президент Володимир Зеленски посети Лондон, където призова западните съюзници да дадат на Украйна бойни самолети.

Британският министър-председател Риши Сунак отвърна, че „нищо не е изключено“ по отношение на военната помощ за Украйна.

Изтребителите са „част от разговора“, подчерта Сунак на съвместна пресконференция със Зеленски.

Шефът на „Вагнер”: Украинците не бягат, бият се

След разговорите в Лондон и знаменателната реч на Зеленски пред парламента на Обединеното кралство двамата лидери инспектираха украински войници, които се обучават в Югозападна Англия да управляват британски танкове „Челинджър 2“.

Благодарейки на Сунак за помощта, Зеленски апелира и за ракети с далечен обсег преди срещата на върха на ЕС. Той заяви, че ако Украйна не получи изтребители или повече ракети и боеприпаси, „ще настъпи застой“.

Зеленски: Ситуацията на фронта става все по-тежка

„Те (руснаците – бел. ред.) ще дойдат и ще заживеят на наша територия, а това ще създаде големи рискове за целия свят“, каза Зеленски.

Сунак предложи да бъдат обучени украински пилоти на изтребители и морски пехотинци, в допълнение към съществуващата програма на Великобритания, която вече е тренирала 10 000 войници.

Той обаче посочи, че програмата за обучение на пилоти може да отнеме три години, и отбеляза, че Великобритания ще се нуждае от разрешение от съюзниците си, за да даде самолети като „Тайфун“ на Украйна.

Източник: vesti.bg