Русия спря излъчването на награждаван филм по политически причини

2

Р уските власти са спрели прожекциите на награждаван филм за сериен убиец, който убива проститутки в Иран, съобщи БГНЕС.

„Свещеният паяк“, режисиран от датско-иранския режисьор Али Абаси, е вдъхновен от истинска история за ветеран от ирано-иракската война, който в началото на 2000 г. е убил 16 секс работнички в Машхад, втория по големина град в Иран и основна светиня на шиитския ислям.

Решението идва в момент, когато Русия и Иран се опитват да заздравят връзките си на фона на нарастващата изолация на Москва от Запада заради офанзивата ѝ в Украйна.

Плановете за бягство на Путин: „Ноев ковчег“, Сирия и Иран

Русия става все по-консервативна, откакто президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

Филмът излезе по големите екрани в Русия на 11 май, но по-малко от седмица по-късно министерството на културата отне лиценза за разпространение на филма.

„За съжаление, това е вярно“, заяви в писмен коментар за АФП Анастасия Круглякова, представител на „Експонента филм“.

Променят цензурата в Русия – вече ще пази и „Вагнер“

Миналата година Зар Амир Ебрахими спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан за ролята си в „Свещеният паяк“ на журналистка, която разследва убийствата.

Иран протестира пред Франция, след като филмовият фестивал в Кан избра филма, и заклейми този ход като „неправилен и напълно политически“.

Източник: vesti.bg