Русия, САЩ и Китай: Готвят ли нови ядрени опити

0

О тношенията между трите големи ядрени сили в света – САЩ, Русия и Китай – в момента са толкова силно обтегнати, колкото не са били от десетилетия, посочва германската обществена телевизия ZDF, цитирана от Deutsche Welle. А през последните години те са разширили сериозно своите полигони за ядрени опити, съобщава СиЕнЕН, като се позова на сателитни снимки.

Нови тунели, пътища, сгради

Става въпрос за три полигона – един от тях е в пустинята Невада, САЩ, друг се намира в Синцзян, Китай, а третият е руската „Новая земля“ в Арктика. На сателитни снимки от последните 3 до 5 години ясно се виждат нови тунели под планините, нови пътища и складови съоръжения, както и увеличен трафик на превозни средства, влизащи и излизащи от обектите, казва пред СиЕнЕн Джефри Люис, професор в Центъра „Джеймс Мартин“ към Института за международни изследвания в Мидълбъри.

„Много неща ни карат да предполагаме, че Русия, Китай и САЩ може да възобновят ядрените опити“, е цитиран той и от ZDF. В тази връзка изданието припомня, че нито една от тези страни не е правила това, откакто през 1996 година бе подписан Договорът за забрана на ядрените опити. Китай и САЩ са подписали договора, но не са го ратифицирали.

Медицински досиета с „липсваща информация“: Какво крие британското правителство от ветераните, провеждали ядрени опити

Блъфира ли Русия?

Бившият полковник от военновъздушните сили на САЩ Седрик Лейтън също коментира снимките на ядрените обекти. Пред СиЕнЕн той казва, че и трите държави са положили значителни усилия през последните години да модернизират ядрените си арсенали и да се подготвят за евентуални тестове.

“Ясно е, че руснаците се готвят за възможен ядрен тест“, е цитиран той от германската обществена телевизия. Възможно е обаче Русия само да имитира подготовка за извършване на ядрен тест, за да сплаши Запада, допълва военният.  

Експертите изразяват загриженост, тъй като това може да доведе до нова надпревара в ядреното въоръжаване. Както припомня ZDF, през февруари президентът Владимир Путин обяви, че Русия се оттегля от Договора „Нов СТАРТ“ (Договора за намаляване на стратегическите оръжия) и ще възобнови ядрените опити, ако САЩ първи направят такъв.

Болтън: Путин блъфира, а Западът е уплашен

И трите страни разширяват ядрените си полигони

От доста години и трите държави работят над модернизирането на ядрените си арсенали, казва на свой ред Мориц Кют от Института за изследване на мира и политиката по сигурност към Хамбургския университет. Независимо от мораториума върху ядрените опити, през годините е продължило тестването на отделни компоненти за атомни бомби, твърди той пред ZDF. Германският експертът по въоръженията вижда три основни причини за разширяването на полигоните за ядрени опити: и трите ядрени сили желаят да разширят разрешените тестове, и трите не искат да бъдат сварени неподготвени, ако друг извърши тест с ядрено оръжие, а ядрените лобита, които разработват нови оръжия, оказват политически натиск и в трите страни.

Новите развития още веднъж доказват, че се намираме в нова надпревара във въоръжаването, убеден е Кют. „Ако отделни държави започнат да извършват тестове, други ще ги последват“, казва той.

На 90 секунди преди глобалната катастрофа

Символичният часовник, отмерващ времето до края на света, с който учените предупреждават човечеството за дебнещите го опасности, вече отмерва последните секунди преди 12-тия час. Според тях никога досега ситуацията не е била толкова опасна.

Учените обясняват това най-вече с руската инвазия в Украйна и с повишения риск конфликтът да излезе извън контрол, посочва още германското издание.


По темата

Източник: vesti.bg