Русия работи по ново голямо споразумение с Иран

2

Р усия и Иран ще ускорят работата по „голямо ново междудържавно споразумение“, заяви руското външно министерство, предаде Ройтерс.

Ведомството не даде подробности за обхвата на споразумението, което идва на фона на засилващите се политически, търговски и военни връзки между Москва и Техеран, в които САЩ виждат повод за загриженост.

Иран засили арсенала си с дронове, въоръжени с ракети въздух-въздух

В изявление Русия заяви, че външните министри на двете страни са се договорили в телефонен разговор в понеделник да ускорят работата по споразумението, което се намира на „висок етап на готовност“.

Миналата седмица президентът Владимир Путин разговаря в продължение на пет часа в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси, припомня Ройтерс.

Нетаняху изрази пред Путин недоволството си от антиизраелските позиции на Русия

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун се срещна с Путин през септември, Иран е заклет враг на САЩ и може да предостави на Москва военно оборудване за войната в Украйна, където Русия широко използва ирански безпилотни самолети.

Миналия месец Кремъл заяви, че Русия и Иран развиват отношенията си, „включително в областта на военно-техническо сътрудничество“, но отказа да коментира предположението на Белия дом, че Иран може да обмисля да предостави на Русия балистични ракети.

Путин: Съюзът с Иран обърна хода на войната в Украйна

Иранските власти заявиха, че военното сътрудничество с Русия се разширява с всеки изминал ден. Миналия месец Техеран заяви, че е финализирал договореностите с Русия да му предостави изтребители Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети да обучение на пилоти Як-130.

Източник: vesti.bg