Русия призна, че в бюджета ѝ се отваря огромна дупка

124

Б юджетният дефицит на Русия може да достигне до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в края на тази година. Това обяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов пред руското издание „Аргументи и факти“, цитиран от „Ройтерс“.

Това наистина наранява Русия

За първи път руският финансов министър признава, че дупката в националния бюджет може да се окаже по-голяма от планираното на фона на огромните разходи за военната инвазия на Русия в Украйна. Бюджетният дефицит на страната се увеличава до около 28 милиарда долара и поради свиването с 47 на сто на годишна основа на приходите от продажбата на петрол и на природен газ през първите 6 месеца на годината.

Антон Силуанов посочва пред „Аргументи и факти“, че Русия разполага с достатъчно ресурси, за да се справи с планираните бюджетни разходи, но е принудена да заема средства от пазарите на висока цена.

Дерипаска: Русия ще свърши парите догодина

„Ако бюджетният дефицит беше по-малък, тогава нямаше да се налага да поемаме толкова голям дълг и цената му щеше да бъде по-ниска“, заявява Силуанов.

„За да привлечем финансов ресурс, вече плащаме (годишен лихвен процент в размер на – бел.ред.) над 11 на сто по 10-годишните облигации“, отбелязва руският финансов министър. 

Kрай на добрите дни за икономиката на Русия

Той добавя, че Москва планира да намали данъчната отстъпка при износа на суров петрол. 

„В момента данъчната отстъпка e 25 долара за барел спрямо цената на петрола сорт Брент. Планираме да намалим тази отстъпка до 20 долара за барел. Обмисляме и други мерки, за да подобрим определянето на данъчните и акцизни ставки при износа на петрол“, заявява Силуанов в интервюто за „Аргументи и факти“. 

Путин след бунта: Ще ги разследваме за 2 млрд. долара

Той посочва, че при средна цена от 80 долара на барел петрол тип Брент на международните пазари и при данъчна отстъпка от 20 долара върху нефта, който Русия изнася, то той ще струва средно по 60 долара за барел. Ако бъдат изпълнени тези условия, приходите на Русия от продажбата на петрол и природен газ ще достигнат 8 трилиона рубли (88,69 милиарда долара) през 2023 г., изчислява руският финансов министър.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *