Русия отхвърли обвиненията срещу Путин за отвличане на деца

20

П ратеникът на Москва в ООН Василий Небензя отрече Русия умишлено да е извеждала деца от Украйна или е позволила те да бъдат осиновени в Русия,заяви той в интервю за ТАСС, отхвърляйки обвиненията, повдигнати срещу президента Владимир Путин от Международния наказателен съд, предава „Фокус“.

Майка му е убита, момичето е отведено и карано да благодари на руснаците

Преди две седмици Международният наказателен съд обвини Путин и комисаря Мария Лвова-Белова във военно престъпление за незаконно депортиране на хора, по-специално на деца, и тяхното прехвърляне от райони на Украйна, окупирани от руските сили.

Главният прокурор на МНС разкри как е замесен Путин

Украйна казва, че разследва депортирането на над 19 000 деца, много от тях взети от родители на „филтрационни пунктове“, докато се опитват да напуснат окупираната територия, изведени от институции за грижи или отнети от хора, които са се грижили за тях, след като родителите им са били убити във войната.

Русия отхвърли обвиненията, настоявайки, че е правила само необходимото, за да защити децата в риск в териториите, които е поела под контрол, повечето от които едностранно е обявила за част от Русия.

„Говорим за евакуация от военна зона при пълно спазване на задълженията по международното хуманитарно право, както и на Конвенцията за правата на детето“, заяви посланик Василий Небензя.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

Небензия допълни, че само малък брой деца са били открити в домове за сираци или без родителска грижа и че „основно внимание е обърнато на настаняването на непълнолетни в семейства на кръвни роднини, живеещи в Русия“.

Той заяви, че западните внушения, че такива деца са били осиновени, са „умишлено подвеждащи“.

САЩ обвиниха Русия в чудовищни действия с деца от Украйна

„Реално става дума за временно поставяне под чужда грижа“, подчерта Небезня: „Основната цел е децата да бъдат в семейства, а не в сиропиталища. Тази форма е избрана специално, като се има предвид евентуалното събиране на непълнолетни деца с техните кръвни роднини, ако има такива.“

Дипломатът заяви, че Русия не пречи на децата да контактуват или да общуват с роднини и приятели, където и да живеят, и че родителите могат да кандидатстват в офиса на Лвова-Белова за помощ при събирането.

Той допълни, че досега по този начин са се събрали с близките си 15 деца от осем семейства.

По данни на Украйна руските окупатори са отвели над 16 хил. украински деца. Според Йейлската лаборатория за хуманитарни изследвания повече от 6000 деца – на възраст от само месеци до 17 години, са били задържани от Русия. Много от тях са пратени в лагери, където някои дори са обучавани да боравят с оръжие.

Идентифицирани са 43 съоръжения за задържане на украински деца, които са част от мрежа, „простираща се от единия край на Русия до другия“.

Източник: vesti.bg