Русия отрече Украйна да е освободила Андреевка

19

Р усия отрече нейните сили да са били изтласкани от фронтовото село Андреевка, близо до Бахмут, ден след като Украйна заяви, че го е „освободила“, нанасяйки тежки загуби, предаде АФП.

Андреевка се намира на около 14 км южно от Бахмут в Донецка област, където от юни насам Киев отблъсква силите на Москва.

В петък Генералният щаб на Украйна заяви, че селото отново е под украински контрол.

Украинските сили потвърдиха превземането на Андреевка

Но в ежедневния си бюлетин руското министерство на отбраната заяви, че „врагът… продължава да извършва нападения… като напразно се опитва да изтласка руските войски в местностите Андреевка и Клищиевка“.

Изявлението допринася за объркването около ситуацията на място в селото, което преди руската офанзива е имало само няколко десетки жители.

Украйна: Продължават сраженията за Андреевка, ситуацията е трудна

В четвъртък заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр трябваше да се откаже от изявлението си, направено по-рано същия ден, че Киев си е върнал Андреевка, след като военнослужещите там заявиха, че боевете все още продължават.

След това в петък по украинската телевизия говорител на бригада, която се сражава в района, заяви, че селото е „напълно разрушено“, като добави, че „Андреевка вече не съществува“.

Видеоклип, публикуван от бригадата му в Телеграм, показва как украинските войници напредват между овъглени дървета и руини. 

Украйна: Върнахме си още територии на изток и на юг

Източник: vesti.bg