Русия обяви бивш речописец на Путин за издирване

2

Р уската полиция постави бившия речописец на президента Владимир Путин Абас Галямов в списък с издирвани заподозрени извършители на криминални престъпления, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера руски издания и репортер на АП откриха, че Галямов е обявен за издирване в базата данни на руското вътрешно министерство.

Там е посочено, че той се издирва „по член от Наказателния кодекс“, но не се споменава законът, който е обвинен, че е нарушил.

Миналия месец руското правосъдно министерство включи Галямов в регистъра си с чуждестранните агенти.

Ведомството заяви, че той „е разпространявал сред неограничен кръг лица материали, създадени от чуждестранни агенти, изказвал се е срещу специалната военна операция в Украйна и е участвал като експерт и събеседник в информационни платформи, предоставени от чуждестранни структури“.

Вчера Галямов заяви пред Асошиейтед прес, че е научил от медиите, че е издирван.

Нито един правоохрантелен орган в Русия не се е свързал с него, затова не знае какви са обвиненията срещу него в Русия.

Предполагам, че формално става дума за престъплението дискредитиране на армията„,

каза той в телефонно интервю. „Това се използва срещу всеки, който откаже да играе по правилата на Кремъл и се опита да прави обективен и безпристрастен анализ на случващото се“.

Галямов пише речи за Путин между 2008 и 2012 г., когато руският лидер е министър-председател.

Впоследствие Галямов става известен политически консултант и анализатор, който често е цитиран в руски и чуждестранни медии. През последните години живее в чужбина.

Дискредитирането на руските въоръжени сили стана престъпление

по силата на нов закон, приет след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари миналата година. По него редовно се обвиняват критици на Кремъл.

Галямов окачестви действията срещу себе си като част от „стратегия за сплашване“ на руското правителство.

„Това не е опит да стигнат до мен – това е невъзможно. Това е послание към останалите“, каза той. „Нещо от рода на: „Не критикувай, не мисли, че независимото ти мнение за случващото се ще остане безнаказано“.

Русия обяви за издирване известния писател Дмитрий Глуховски

Източник: vesti.bg