Русия или Украйна, каква е истината за ракетата

116

П роизведена в САЩ система „Пейтриът” за противовъздушна отбрана потенциално е била повредена, но не и унищожена, в резултат на руски ракетен обстрел в района на украинската столица Киев във вторник сутринта.

Това потвърди официално лице от Съединените щати пред Си Ен Ен.

Пентагонът все още оценява степента на щетите. Това ще определи дали системата трябва да бъде изтеглена изцяло или само да бъде ремонтирана на място от украинците.

Подоляк заяви, че руската ракетна атака е била „поздрав“ към китайския специален пратеник

Министерството на отбраната на Русия обяви по-рано днес в Телеграм, че „високоточен удар на хиперзвукова ракета „Кинжал” е унищожил произведена в САЩ зенитно-ракетна система „Пейтриът” в Киев”.

Украински официални лица заявиха, че успешно са били прехванати всичките шест хиперзвукови ракети, изстреляни от руснаците, но отказаха да коментират твърдението, че е била ударена система „Пейтриът”.

„Не можем да коментираме това. Ние няма да коментираме руски източници”, каза говорителят на украинските ВВС Сергей Игнат.

Не е ясно дали потенциално повредената система „Пейтриът” е била ударена директно или от отломките от свалена руска ракета.

В момента Украйна разполага с две системи за противовъздушна отбрана от този тип.

Едната е дарена от САЩ, а другата съвместно от Германия и Холандия. Не е ясно коя от тях е потенциално повредена.

До този момент украинците са прехванали и свалили няколко руски хиперзвукови ракети.

Според американски военни, руснаците може да са успели да уловят радарните сигнали от „Пейтриът”, което би им позволило да насочат ракета като „Кинжал” към ПВО системата.

Украинските сили се подготвят за контраофанзивата, с която се надяват, че ще сложат край на войната

За разлика от други системи за противовъздушна отбрана с по-малък обсег, предоставени на Украйна, които са много мобилни и по-трудни за атакуване, „Пейтриът” е по-трудна за придвижване.

Ген. Валерий Залужний, началник на въоръжените сили на Украйна, отчете, че днес са били свалени 6 руски хиперзвукови ракети „Кинжал”, изстреляни от шест самолета МиГ-31К, 9 крилати ракети „Калибър”, изстреляни от кораби в Черно море, 3 ракети с наземно базиране, изстреляни от установки С-400 и „Искандер”-М, както и дронове Шахед-136/131, иранско производство и три руски разузнавателни безпилотни самолета.

Източник: vesti.bg