Русия започна нова ескалация за корабите в Черно море

5

М инистерството на отбраната на Русия заяви, че от 20 юли корабите, приближаващи украински пристанища в Черно море, ще бъдат разглеждани като пренасящи военни товари, съобщи БГНЕС.

„От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички съдове, които плават в акваторията на Черно море до украинските пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение“, заявиха от руското Министерство на отбраната, като добавиха, че „държавите, под чийто флаг плават тези кораби, ще бъдат считани за участници в украинския конфликт на страната на Киев“.

Министерството също така посочи, че съответните райони в морето вече са обявени за временно опасни за корабоплаване.

Новата ескалация идва, след като тази седмица Русия се оттегли от споразумението, което позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърното си на товарни кораби, пътуващи през черноморските пристанища, въпреки руската военноморска блокада.

Изтичането на споразумението беше осъдено от международната общност, тъй като съживи опасенията за повишаване на цените на зърното и храните. От украинското зърно са зависими най-вече бедните държави в Африка, а неговата липса може да предизвика продоволствена криза.

Източник: vesti.bg