Румъния: Вече сме със статут на страна член в Шенген

5

Р умъния придоби друг статут. Тя вече е със статут на страна член в Шенген. Това каза в интервю за телевизия ДиСиНюз (DC News TV) вътрешният министър Каталин Предою.

“Ние гласуваме по въпросите на Шенген, казваме си мнението там, имаме шенгенски печат. Трябва да сменим всички печати на границата, ще има определен вид печати, имаме шенгенски печати”, уточни той отговор на въпрос на водещия.

ЕС публикува решението за приемане на България и Румъния в Шенген по въздух и море

Румънският вътрешен министър информира, че Европейската комисия планира да инвестира пари за Румъния и България, за да засилят логистиката си по отношение на охраната на границата. Отпуснатите средства ще бъдат за дронове, мотоциклети, автомобили, радари, термовизионни камери.

Каталин Предою подчерта и необходимостта от засилване на полицейското сътрудничество на Румъния както с Австрия, така и с България. 

Товарните превозвачи в Румъния: От преговорите с Австрия за Шенген получихме само прах в очите

“Румънската полиция да си сътрудничи по-интензивно с австрийската полиция, с българската полиция, за спиране на нелегалната миграция, трафика на хора, наркотрафика, трафика на оръжие, организираната престъпност”, отбеляза вътрешният министър.

По думите му не след дълго ще дойде денят, когато Румъния, като пълноправен член на Шенген, с всички граници в Шенген, ще трябва да вземе политическо решение дали да гласува “за” или “срещу” влизането на нов член в Шенгенския клуб. 

Първи реакции от Букурещ за влизането на България и Румъния по въздух и море в Шенген

“Да вземем която и да е държава от региона на Западните Балкани или, да кажем, Молдова или Украйна. Ще бъдем призовани да кажем да или не. За държава, която отговаря на техническите критерии. Уверявам ви, че това ще бъде отговорен дебат в Румъния. И тогава ще анализираме от гледна точка на интересите на нашата вътрешна сигурност в зависимост от миграционния натиск, в зависимост от това, което се случва по границите, в зависимост от рисковете, не само от гледна точка на европейските интереси”, отбеляза Предою. 

По темата

Източник: vesti.bg