Румен Радев удостои Нургюл Салимова с почетен плакет

15

„Изключителното представяне на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат в Азербайджан е успех за цяла България. Нашата състезателка показа в Баку не само силна игра, но и талант, интелект, воля и устойчивост.“

Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с шахматистката Нургюл Салимова – вицешампион на Световната купа по шахмат в Азербайджан.

Държавният глава поздрави състезателката за класирането ѝ на финала в една от най-престижните надпревари за годината в шахмата и я удостои с почетен плакет на президента, съобщиха от президентството.

В срещата на „Дондуков“ 2 участваха родителите на Нургюл Салимова, нейният треньор Живко Жеков и Васил Антонов – председател на Българска федерация по шахмат 2022.

„Участието на Нургюл даде повод за гордост и споделена радост в цяла България, а светът заговори отново за българската школа по шахмат“, каза Румен Радев.

Президентът поздрави състезателката ни, че е съхранила традициите на семейството си в този спорт, които се предават от няколко поколения, както и за примера, който дава на младите хора в България.

„Нургюл доказа, че когато човек получи подкрепата на семейството си, постига успехи“, посочи държавният глава и благодари на родителите ѝ, че са насърчили уменията на дъщеря си от най-ранна детска възраст.

Държавният глава изрази очакване Нургюл Салимова да продължи да развива потенциала си и да извоюва нови титли.

„Участието в Баку разкри пред широката общественост и неуредици в българския шахмат и необходимостта от адекватни мерки“, коментира още президентът.

По време на срещата Нургюл Салимова разказа за предстоящите турнири, в които ще участва, подготовката си за тях, както и за целите, които си поставя като състезател.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *