Румен Радев изрази съболезнования към близките и семейството на Ставри Калинов

0

П резидентът Румен Радев изразява съболезнования на близките и семейството на известния български скулптор и художник Ставри Калинов по повод неговата кончина, съобщиха от прессекретариата на президента. 

В съболезнователното си писмо държавният глава подчертава, че Ставри Калинов е необикновена личност, намерила своето безспорно място сред признатите имена на съвременното българско изкуство. „Покорил множество жанрове и стилове, творил с неподправена енергия и творческа дързост, Ставри Калинов получи заслуженото признание не само на българската публика, но и на много почитатели по света“, заявява още президентът Радев.

Почина известният скулптор и художник Ставри Калинов

От Съюза на българските художници съобщиха по-рано днес, че ни е напуснал Ставри Калинов (1944-2023) – една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство. Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в храм „Св. Седмочисленици“ в София. Ставри Калинов е сред художниците, вечно търсещи истината за себе си, творчеството и света. Той работи в областта на малката пластика, живописта и приложното изкуство. Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. Рисувал е портрети на Васил Левски, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров. Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Исус Христос, светци, религиозни ритуали и символи. 

Източник: vesti.bg