Румен Радев: Виетнам е доверен и важен партньор в Югоизточна Азия

Виетнам е доверен и важен партньор в Югоизточна Азия, с който ни свързват отношения на искрено приятелство и взаимно уважение, които имат богата история в повече от седем десетилетия. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата му на „Дондуков“ 2 с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе. Той е на посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Горди сме, че от 60-те до 80-те години на миналия век близо 30 000 виетнамски граждани получиха образование в наши висши учебни заведения или професионална квалификация в България, като те допринесоха за изграждането на съвременен Виетнам, каза държавният глава. Според него това е една много добра основа, на която да бъде изградено истинско и ефективно стратегическо партньорство в различни области от взаимен интерес.

Визитата е важна стъпка в укрепването на традиционно приятелските отношения между България и Виетнам в посока изграждане на стратегическо партньорство чрез укрепване на диалога на високо политическо ниво, коментира Радев.

снимки: БТА

Особено сме впечатлени от високия икономически ръст, който поддържате в продължение на години, каза президентът. Засиленият политически диалог през последните години е важна предпоставка за активизиране на двустранните икономически отношения в редица области като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, туризъм, медицина, фармация, информационни технологии, каза Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *