РС Македония реагира пред ЕС за таксата на България върху руския газ

5

П ремиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за транзита на руски газ през газопровода, който е единственият начин за доставка на газ в страната, съобщават агенция Макфакс и телевизионният Канал 5.

Според Ковачевски тази такса не трябва да се въвежда, защото „целият капацитет от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на „Газпром“, което означава, че такава такса ще доведе до поскъпване на тока и парното с 20 процента”.

ЕК с позиция за България и таксата върху руския газ

„Затова поискахме да бъде освободен капацитет, за да може страната да си набавя газ от други източници. Водят се разговори на ниво ЕС и със съответното министерство в България. През миналата година успяхме с ЕС и България да освободим капацитет за газ, който не е собственост на „Газпром” и се надявам, че и тази година ще успеем да до направим”, каза Ковачевски след отбелязването на Деня на осигуряването, който се отбелязва днес в страната. 

Ковачевски посочи, че е обсъдил темата и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещението й в Скопие преди дни. Според него въведената такса „няма нищо общо с пазарните принципи и директивите на ЕС и ако трябва Северна Македония ще реагира  пред международните съдилища”.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg