Росен Христов: Чирен е пълен със скъп газ

3

„Искрено се надявам цената на газа да продължи да пада глобално. Газохранилищата в Европа са пълни. Това ще принуди продавачите да поддържат достъпни цени”. Това коментира енергийният министър Росен Христов в „Интервюто в Новините” по NOVA.

„Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство. В момента го вадим по малко, за да не увеличаваме средната цена на газа в България. Работим и с други заинтересовани страни – газовите асоциации и други търговци, да намерим вариант евентуално за компенсации на този газ, който е на много високи цени”, каза Христов. Той увери, че най-тежкото е зад гърба ни. След решаването на проблема с доставките, страната ни вече гони дългосрочни договори.

Христов: Скоро и Украйна ще иска ток от България

По-рано днес Росен Христов представи инициативата за проучване на газовия пазар в региона на Югоизточна и Централна Европа. Това стана по време на срещата му с министъра на външните работи на Унгария в Загреб. Идеята е всяка държава да предостави информация за нужното й количество газ, както и възможностите й за пренос. Така ще се определи къде има нужда от нови газови връзки, както и къде те могат да бъдат увеличени.

„Срещата мина много конструктивно, с голямо удоволствие се включват в нашата инициатива, тъй като и те търсят възможност за диверсификация и сигурност на доставките. Нашето предложение, което представих не само на унгарците, но и на колегите министри от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна, е да направим мащабно проучване за нуждите от газ и за съществуващата инфраструктура, която може по алтернативни пътища да го достави. Идеята е да установим какви инвестиции са необходими, за да развием мрежата”, каза Христов.

Христов: България напълно диверсифицира доставките на природен газ

Запитан дали има сериозен план Б за доставка на свежо ядрено гориво, министърът потвърди. „И с „Фраматом” и с „Уестингхаус” са реални неща, имаме подписани споразумения, продължаваме да ги развиваме”, каза Росен Христов. Горивото било безопасно, а цената – сравнима с руската цена.

Относно проекта за фотоволтаични централи на територията на „Мини Марица изток”, Росен Христов увери, че всички хора, които в момента работят там, ще запазят работните си места. Централите ще се строят на свободни територии.

„По време на строежа ще има още между 2000 – 3000 работни места, а по време на експлоатацията – 1000 ”, каза министърът. 

Източник: vesti.bg