Росен Христов отговори на шефа на КЕВР

0

„Няма никакви действия самоинициативни или саботажи на Министерство на енергетиката. Чисто изпълнение на закона“.

Така бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов отговори на обвиненията на председателя на КЕВР Иван Иванов, че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради негови действия. Причината – в последните дни на поста си Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток“ 2, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

„Действието не е предприето по самоинициатива, а е на база на решение на НС от 2020 г., което дава на Министерство на енергетиката да направи всичко и да осигури работата на ТЕЦ „Марица изток“ 2. Такава заповед не е прецедент, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в установения срок, така че да могат да си калкулират цената“, каза Росен Христов пред БНТ.

Шефът на КЕВР: Токът за бита ще поскъпне

Христов уточни, че на 26 май са изискали анализ от КЕВР за ефекта върху цената на крайния потребител и те са входирали писмо, в което се посочва, че при такъв обем работа на ТЕЦ „Марица изток“ 2 цената за крайния потребител ще се промени не с 3.6%, а с 3.9%.

„Тук говорим за незначителна разлика от 0.3%, което ще бъде ефектът върху крайния потребител. Така че няма място за паника и цялата тази новина е дефакто една манипулация и опит на „Продължаваме Промяната“ да си предадат някаква важност на спасители и да обвинят служебното правителство“, каза той.

КЕВР прие нова Методика за определяне на цените за търговия с електрическа енергия

„Нямаме вариант, в който да не изпълним решение на НС и да оставим ТЕЦ „Марица изток“ 2 да затвори“, категоричен е Росен Христов.

Заяви, че графикът идва от КЕВР и в последния ден са входирали информацията, която искат, за да не изпуснат сроковете.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *