Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект

Световните лидери са отговорни за справяне с опасностите, произтичащи от изкуствения интелект, заяви британският премиер Риши Сунак. Той е домакин на първа среща на върха във Великобритания, посветена на рисковете от технологията.

Единомислещи правителства и компании за изкуствен интелект са се споразумели за изпитване на сигурността на бъдещите разработки преди тяхното обнародване, съобщи Сунак. Китай не е сред страните, присъединили се към споразумението. Присъствието на азиатския гигант обаче се отчита като успех от британските домакини.

В срещата участваха представители на около 28 страни, сред тях политици, технологични босове и учени. Те заседаваха в емблематичния Блечли парк – център за разбиване на кодове през Втората световна война северно от Лондон.

По-рано всички участници, включително Съединените щати, Китай и Европейския съюз подписаха историческа обща декларация. В текста се посочва, че Изкуственият интелект дава „огромни глобални възможности“, но трябва да се разработва по надежден и отговорен начин, ориентиран към човека.

Източник: bntnews.bg