Риши Сунак: Русия е атакувала с ракети товарен кораб в Черно море

44

М иналия месец руските военни са атакували граждански товарен кораб в Черно море с „множество ракети“, но те са били успешно прихванати от украинските сили, съобщи Великобритания, позовавайки се на разузнавателни данни, предаде АФП.

По данни на британското правителство на 24 август кораб на руския черноморски флот е изстрелял ракети, които са включвали две крилати ракети „Калибър“, към южното украинско пристанище Одеса.

Разсекретените разузнавателни данни разкриват, че планираната цел е бил акостирал там товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, съобщиха от Службата за външните работи, въпросите на Британската общност и развитието (FCDO).

То добави, че украинската противовъздушна отбрана е осуетила нападението срещу гражданския кораб, като нито една от ракетите „Калибр“ не е поразила целта си.

Среднощна атака: Русия е свалила два украински дрона над Белгородска област

„Въпреки неуспеха си, това е ясна демонстрация на продължаващите опити на Русия да задуши икономиката на Украйна“, се казва в изявлението на FCDO.

FCDO обвини руския президент Владимир Путин в „незачитане на живота на цивилните“ и в опит да „въоръжи храните и невинната търговия за сметка на останалия свят“.

Черно море става все по-оспорвано, след като през юли Русия се оттегли от сключеното с посредничеството на ООН и Турция споразумение за зърното, което имаше за цел да осигури безопасно корабоплаване за гражданските кораби.

Поредна ракетна атака: Русия удари Киев

Оттогава Москва многократно атакува пристанищната инфраструктура на Украйна, което според Киев е циничен опит да навреди на износа ѝ и да подкопае световната продоволствена сигурност.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *