Рекордни научни открития през 2023 г.

1

П рез 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди и за учебниците по история. Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите древни предци, планетата ни и животните, с които я споделяме, съобщи сайтът Сайънс нау.

Най-малко сън сред бозайниците

Колкото и да сме недоспали, вероятно сме по-добре отпочинали от северния морски слон. По време на многомесечните ловни пътувания в морето тези животни дремят по-малко от 20 минути наведнъж и спят средно само по два часа на денонощие. С това съперничат на африканските слонове за титлата бозайник, който спи най-малко. 

Най-слънчевото място на Земята

Високопланинското плато Алтиплано в чилийската пустиня Атакама е мястото с най-интензивна слънчева светлина на Земята – средно 308 вата слънчева светлина на квадратен метър, а понякога над 2000 вата на кв. м. Това съперничи на силата на слънчевата светлина на Венера, която е много по-близо до звездата ни. 

Случайни открития, които промениха света

Най-старата черна дупка

Свръхмасивната черна дупка, намираща се на около 13,2 милиарда светлинни години от Земята, е най-отдалечената и най-древната, наблюдавана досега. Тя датира от времето, когато Вселената е била само на 470 милиона години, което я прави с около 200 милиона години по-стара от рекордьора, обявен през 2021 г., и със 100 милиона години по-стара от черната дупка, която претендира за титлата през юли. Тъй като новооткритата черна дупка може да се похвали с приблизително същата височина като заобикалящата я галактика, изследователите смятат, че тя може да се е образувала само чрез колапс на масивен газов облак. Откритието би могло да помогне да се хвърли светлина върху това как се е родило първото поколение черни дупки във Вселената.

Най-здрави щипки

Известните с бързината си възрастни скариди нямат нищо общо с малките си. Високоскоростното видео разкри, че младите ракообразни могат да щракат с щипките си до около 600 км/ч. в секунда – ускорение, което е 20 пъти по-голямо от това, което постигат възрастните. Ускорението на щипките на едномесечна скарида е от същия порядък като това на 9-милиметров куршум, изстрелян от пистолет, и е най-голямото ускорение за многократно използваема част от тялото под вода. 

Най-странните рекорди на Гинес, поставяни някога

Малката скарида щрака с щипките си за по-малко от милисекунда. Човешкото око може да види това благодарение на камера, която го е заснела със скорост 300 000 кадри в секунда, след което образът е забавен 10 000 пъти. 

Най-старата дървена конструкция

Дървото отдавна се е доказало като здрав и надежден строителен материал, вече от почти половин милион години. Издълбани, свързани помежду си трупи, открити в Замбия, датират отпреди близо 480 000 години, което ги прави най-старата известна дървена конструкция. Конструкцията вероятно е остатък от пътека, място за сядане или склад и подсказва, че някои хоминиди може да са водили по-малко номадски начин на живот, отколкото се смяташе досега. Тъй като дървото се разлага бързо, древните дървени артефакти са рядкост. 

Най-тежкото животно

Животинското царство изглежда има нов шампион в тежка категория. Изчезналият  кит, наречен сполучливо Perucetus colossus, може да е тежал до 340 тона, около два пъти повече от най-тежките сини китове, сочи анализ на вкаменелости, открити в Перу. Предполага се, че могъщият бозайник е обитавал плитките води преди 39 милиона години, но с какво се е хранил, за да поддържа размерите си, остава загадка.

Източник: vesti.bg