Рекордният бюджет на София: За какво ще се харчат парите на столичани?

Столичният общински съвет прие рекордния бюджет на София за 2024 година. 45 общински съветници гласуваха „за“, 15 „против“. Заложените средства в бюджета на столицата са рекордни – над 2,5 млрд. лева.

Въпреки големите спорове и дебати преди гласуването в крайна сметка общинските съветници от „ПП-ДБ (Спаси София)“, ГЕРБ-СДС, т.нар. група „Синя София“ и изключените от „Възраждане“ подкрепиха план-сметката, а „против“ бяха колегите им от „БСП за България“, „Възраждане“, ИТН и Карлос Контрера.

„Бюджетът е рекорден, но далеч не покрива всички нужди на София. Радвам се, че залагаме началото на редица нови политики, двойно засилваме изграждането на нови детски градини, изцяло поставяне на изграждането на паркинги – изграждат се три и се проектират 20 във всички райони на София, укрепване на институциите на Столична община – Столичен инспекторат, „София проект“, осигурени са средствата за нормалното функциониране на градския транспорт“, каза в „Денят започва“ общинският съветник от „ПП-ДБ (Спаси София)“ Андрей Зографски.

Той увери, че общинските съветници правят всичко възможно, за да се изпълни „капиталовата програма на максимални нива“.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви, че със сигурност споровете в СОС ще продължат и добави:

„Бюджетът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото е отговорна партия и не може да си позволим работата за София да спира, независимо от неговите несъвършенства.“

Той подчерта, че гласуваният бюджет в 95%, особено в капиталовата програма, повтаря бюджета на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ-СДС в предишния мандат.

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg