Реакции след напрежението пред кино "Одеон"

Заведение в центъра на София постави табела, че не обслужва привърженици на „Възраждане“, а членове и симпатизанти на партията посетиха мястото и се стигна до напрежение. Заведението осъмна с нацистки символи, изрисувани от неизвестен автор. А председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ посочи, че подобни действия ни връщат към едни тежки времена отпреди близо век.

„Не обслужваме привърженици на Възраждане“ – този надпис на входа на заведение в центъра на София предизвика реакция от привърженици на партията. От заведението се въздържат от медийни изяви, но написаха във фейсук:

„Късния следобед имахме посещение от десетина агресивно настроени мъже от „Възраждане“, предвождани от депутата Славчо Ангелов Крумов, които не се посвениха от това, че пред тях беше сама жена, да запушат входа на магазина и да не допускат да се влиза и излиза, искайки да бъдат обслужени и търсейки възмездие“.

Скандал заради спряна кинопрожекция

От младежката организация на „Възраждане“ обясниха, че членове и симпатизанти на партията са посетили мястото, за да видят за какво става дума.

„Защото такива табелки и такива послания създават излишно разделение в обществото. На нашите симпатизанти и членове не им пише на челото „Възраждане“, не изглеждат много по-различно от останалите хора и защо точно трябва да бъдат заклеймявани и недопускани някъде“, каза Иванка Луканова – младежка организация на „Възраждане“.

Същото заведение осъмна с надпис, засега с неизвестен автор. А сигнал в полицията не е постъпвал днес.

„Прозорците на този бар са били изрисувани с нацистки символи, символи на омраза, които ни връщат към едни тежки времена преди близо век. Това, което установихме е, че заведения в съседство също са били изрисувани с подобни символи. Защо се случват подобни неща в една европейска столица през 21-и век, защо липсва институционална реакция?“, каза д-р Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

След като група протестиращи, сред които и от партия „Възраждане“, се събраха в събота пред кино „Одеон“, за да изразят несъгласието си с прожекцията на филма „Близо“ като част от програмата на „София Прайд“ и се стигна до напрежение и отмяна на прожекцията, днес правосъдният министър коментира:

„Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законово упражняваните си права, както е недопустимо, депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна. България трябва да недопусне формите на политическо насилие да станат обичайни за нашия политически процес. Това е въпрос на запазване на демократичните ценности“.

Атанас Славов осъди поведението на представители на „Възраждане“ на прожекцията на „София Прайд“

От младежкото „Възраждане“ казват, че „джендърпропагандата е насочена именно към младите“.

„Смятам, че такива агресивни рекламирания и кампании по-скоро вредят на нашето общество. Специално за филма – смятаме, че този сюжет – любов между две момчета на 13 години е дори педофилски. Ние просто искаме да живеем нормално в държава, в което законите се спазват, защото такива сцени да се показват между малолетни лица, това е забранено в България“, каза Иванка Луканова.

„Не може ограничаване правата на другите, тоест това някой да отиде да попречи на някого да гледа филм или да пие кафето, което иска, или да яде храната, което предпочита – това не може да бъде право. И това не е никакво право на протест или свобода на сдружаване или нещо подобно. Надявам се много сериозно парламентът още тази седмица да извика министъра на вътрешните работи, който да отговори защо полицията не се е намесила, на лице ли е реч на омразата?“, каза адвокат Александър Кашъмов.

Има проверка на всички органи, които имат правомощия по случая с прожекцията в кино „Одеон“, увери правосъдният министър.

Източник: bntnews.bg