Разцепление на опозицията в Турция преди изборите

1

Д ва месеца преди президентските избори в Турция една от шестте партии, които влизат в опозиционния съюз, го напусна днес за изненада на наблюдателите на турската политика, съобщава ДПА.

Мерал Акшенер, лидер на дясната „Добра партия“, заяви на пресконференция, че съжалява, че алиансът е загубил способността си да отразява волята на хората и затова го напуска.

Т. нар. „Шесторна маса“ – както е известен в Турция опозиционният блок, е рядко срещана комбинация от социалдемократи и десни и ислямски консерватори, коментира ДПА. Опозиционният съюз обещава връщане към парламентарно управление, с което да се сложи край на президентската система, при която президентът Реджеп Ердоган се радва на широкообхватни правомощия от 2018 г. насам.

Ердоган отвори торбата с подаръците преди изборите

Алиансът се разцепи, след като не успя да се споразумее за общ кандидат, който да се противопостави на Ердоган, посочва ДПА.

„Добра партия“ на Мерал Акшенер беше предложила кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и кмета на Анкара Мансур Яваш заради добрите им рейтинги в социологическите проучвания. И двамата са политици от най-силната опозиционна партия – Народнорепубликанската. 

Това предложение не бе прието, каза на пресконференция днес Акшенер, като посочи, че останалите партии са се обединили около кандидатурата за президент на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу.

„Личните амбиции бяха предпочетени пред Турция“, каза Акшенер, чиято партия е втората по големина в опозиционния съюз. Тя допълни, че не за това е била създадена „Добра партия“. 

Ердоган съобщи кога ще са президентските избори в Турция

Шесторната маса обсъжда вчера повече от пет часа общия кандидат за президент и след преговорите излезе със съобщение, в което се казваше, че е постигнато съгласие за общ кандидат, отбелязва „Ройтерс“. В съобщението се посочваше, че общият кандидат на опозицията ще бъде обявен в понеделник, 6 март.

След срещата на Шесторната маса вчера Акшенер отиде в централата на „Добра партия“ и проведе среща с лидери на формацията, продължила до ранните часове на днешния ден. Днес тя отново се срещна с партийни представители, след което даде пресконференция, пояснява „Ройтерс“.

„От вчера Шесторната маса загуби способността си да отразява волята на хората чрез своите решения“, каза Акшенер: „Това вече не е платформа, чрез която може да бъдат обсъждани потенциални кандидати, а маса, на която се подпечатва една-единствена кандидатура“.

Акшенер призова кметовете на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш „да изпълнят своя дълг“ като се кандидатират.

Новината за разцеплението в опозиционния блок идва само 10 седмици преди планираните за 14 май избори. Този развой на събитията не бе очакван, тъй като партиите преговаряха помежду си в продължение на година, отбелязва ДПА.

Турция: Защо Ердоган избързва с изборите

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу омаловажи изявлението на Акшенер.

„Не се притеснявайте, всичко ще си дойде на мястото“, каза Кълъчдароглу, цитиран от турски медии.

Опозицията в Турция отдавна не успява да предложи сериозен кандидат срещу президента Ердоган, който е на власт повече от две десетилетия, отбелязва „Ройтерс“. 

Опозиционните партии започнаха да си сътрудничат по-тясно, след като успяха да спечелят местните избори през 2019 г., поемайки контрола в големи градове, сред които Истанбул и Анкара.

Излизането на „Добра партия“ от т. нар. Шесторна маса е удар върху усилията на опозицията да създаде обединен фронт срещу Ердоган, коментира Волфганго Пиколи, съпрезидент на консултантската група „Тенео“.

„Точно както се случва през последните 20 години, опозицията се оказва най-големият актив на президента Ердоган“, коментира Пиколи, според когото след разногласията в опозиционния съюз Ердоган е в много по-добра позиция за изборите на 14 май.

Източник: vesti.bg