Разследват българи за финансови измами в Германия

1

Д есетки българи са обект на разследване в Германия заради финансови измами чрез онлайн платформи за инвестиране. Последният случай е от тази седмица, когато стана ясно, че 34-годишна българка е обвинена по дело за измама за 14 милиона евро, съобщава БНТ.

Броят на измамените чрез подобни финансови пирамиди нараства. Сред тях са не само германци, но също така австрийци и швейцарци. До момента са източени милиони евро.

Смъртоносен скандал: Българин е убит в Мюнхен

По тези казуси от няколко години в Германия работят специализирани прокуратури, които разследват киберпрестъпления.

Най-често разследванията стигат до служители на ниво отдел продажби. През последните години е имало няколко дела, по които са разследвани шефове на кол центрове и съдът е постановил осъдителни присъди.

До организаторите на високо ниво се стига трудно, показва съдебната практика. Журналистически разследвания в Германия стигат до криминални фигури, които се намират в Израел, Украйна и Русия.

Чеверме? Снимка на мъже, носещи „животно на кол“, „взриви“ социалните мрежи в Германия…

„Действително обект на разследване са десетки, а в бъдеще може би ще бъдат стотици български граждани. Немската прокуратура получава оплаквания или жалби от различни немскоговорящи граждани от австрийци, от швейцарци. Съответно тя води разследвания срещу немскоговорящи служители, които са имали контакт с немските граждани и такива служители могат да бъдат като български, така и немски граждани. Немски граждани също са работили в кол центрове. Тези измами в Германия се класифицират като измама по занаят или в организирана престъпна група и законът предвижда наказание между 1 и 15 години затвор“, заяви пред БНТ д-р Мария Милушева, адвокат по наказателно право в Германия.

Съдебната практика в Германия показва, че подобни дела приключват в срок от няколко месеца до година и половина. Размерът на присъдата зависи до голяма степен от броя на измамените лица, както и нанесените щети.

Източник: vesti.bg