Разрушително метеорологично явление отприщва свирепи ветрове и дъждове

2

В незапните наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия тази седмица, са предизвикани от „медикан“ – рядко, но разрушително метеорологично явление, което според учените ще се засилва в условията на глобалното затопляне.

Терминът е съчетание от думите „средиземноморски“ и „ураган“. Използва се от учените и синоптиците, но не е толкова известен на широката общественост, пише „Гардиън“.

„Язовир на смъртта“: Оцелелите в Либия са имали само няколко минути, за да се спасят от огромната приливната вълна

Медиканите, които обикновено се формират в части от Средиземно море близо до северния африкански бряг, са подобни на ураганите и тайфуните, въпреки че могат да се развият в по-хладни води.

Те могат да имат и физическа прилика на сателитните снимки като въртяща се маса от буреносни облаци, обграждаща око в средата.

След потопа в Либия: Стотици хиляди се нуждаят от помощ

Отприщват се свирепи ветрове и дъждове.

Бурята Даниел изсипа около 170 милиметра дъжд в Либия. Това ще се засили с глобалното затопляне, твърдят учените.

„Убедени сме, че изменението на климата увеличава валежите, свързани с такива бури“, казва професорът от Университета в Рединг Лиз Стивънс.

Средиземноморските циклони обикновено са по-малки и по-слаби от тропическите си еквиваленти и разполагат с по-малко пространство за развитие.

Тяхната максимална сила обикновено е еквивалентна на ураган от категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън, като скоростта им е 119-153 км. в час.

„Знаехме предварително“: Десетилетие на безредици остави Либия неподготвена за апокалиптичната буря

Медиканите обикновено се образуват през есента, когато морето е топло, в западната част на Средиземно море и в района между Йонийско море и северноафриканския бряг, обяснява Сюзън Грей, професор в департамента по метеорология на университета в Рединг.

Слой от по-студен въздух от по-големи височини образува конвекции с по-топъл въздух, навлизащ от морето, които се събират около център на ниско налягане.

По данни на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ медиканите се образуват средно веднъж или два пъти годишно.

Докато ураганите се движат от изток на запад, медиканите понякога се движат от запад на изток.

Опустошението след наводнението в Либия: Кадри от дрон и сателит показват размерите на бедствието

Преди да удари Либия, Даниел връхлетя България, Гърция и Турция миналата седмица.

Между 2016 и 2018 г. край Гърция се появиха три медикана, а през 2019 г. испанските метеорологични служби идентифицираха един между Балеарските острови и алжирското крайбрежие.

През септември 2020 г. в Гърция се разрази медикан със скорост до 120 километра в час, наречен Янос, който уби трима души в град Кардица и предизвика наводнения, свлачища и прекъсване на електрозахранването.

През 2021 г. е засегнат и италианският остров Сицилия.

През 2020 г. френската метеорологична служба Meteo-France заяви, че е трудно да се определят климатичните сигнали от медиканите поради тяхната рядкост.

Макар че учените все по-често успяват да разгадаят вероятния ефект от изменението на климата върху вероятността за настъпване на екстремно метеорологично събитие и неговата интензивност, все още не е проведено подобно атрибутивно проучване за Даниел.

„Като в Деня Страшния съд“: Жертвите в Либия вече са над 5000

Експертите твърдят, че затоплянето на температурата на морската повърхност, предизвикано от предизвиканите от човека климатични промени, ще направи екстремните бури по-интензивни.

Според учените от началото на индустриалната епоха океаните са абсорбирали 90% от излишната топлина, произведена от човешката дейност.

Испански изследователи съобщиха, че през юли Средиземно море е достигнало най-високата си температура в историята, а Европа беше изпепелена от поредица от горещи вълни.

Плитките води на източната част на Средиземно море и Атлантическия океан са с два до три градуса по Целзий по-топли от обичайното, което би могло да доведе до турболенция като Даниел.

„Фактът, че Даниел може да се формира като медикан… вероятно е резултат от по-високите температури на морската повърхност и следователно от предизвиканите от човека климатични промени“, добави климатологът Карстен Хаущайн от Лайпцигския университет в Германия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *