Разработиха нов метод за екзекуция, кой ще е първият "тестов обект"

5

А зотната хипоксия е одобрена като метод за екзекуция от три американски щата, но никога не е била използвана. Адвокатите на осъдения на смърт затворник Кенет Смит казват, че той не трябва да бъде използван като „тестови обект“ за новия метод.

Осъден на смърт затворник в Алабама се бори с плановете правоприлагащите органи, да бъде първият човек, екзекутиран с помощта на азотен газ.

Новият метод на екзекуция причинява смърт, като принуждава затворника да диша само азот, лишавайки го от кислород.

Смъртоносна инжекция: Екзекутираха мъж за бруталното убийство на 6-годишно момиче

Властите в Алабама искат да екзекутират Кенет Смит, използвайки метода, но адвокатите на затворника казват, че той не трябва да бъде използван като субект за „тест“.

Адвокатите на Смит твърдят, че държавата е разкрила малко информация за това как ще работят екзекуциите с азот, наричайки метода „непроверен“.

Азотната хипоксия е одобрена за използване в три американски щата, но все още не е използвана при екзекуция.

Азотът съставлява 78% от въздуха, вдишван от хората, и е безвреден при вдишване с подходящи нива на кислород. По време на екзекуцията на лицето на затворника ще бъде поставена маска и подаването на въздух ще бъде заменено с азот, докато сърцето му спре.

Поддръжниците на новия метод предполагат, че методът е безболезнен, други обаче го смятат за  „експеримент с хора“. 

Трип Питман, бивш сенатор от щата Алабама, който предложи новия метод на екзекуция, оспори критиките, че методът е експериментален.

Той посочва, че хора са умирали от дишане на азот по време на промишлени аварии и опити за самоубийство.

Адвокатите на Смит казват, че той „вече е бил подложен на един неуспешен опит за екзекуция“ през ноември, когато щатът се опита да го умъртви чрез смъртоносна инжекция.

Най-болезнените начини да умреш

Смит е осъден за наемното убийство на Елизабет Сенет през 1988 г.

Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият г-жа Сенет от името на съпруга й, който е бил задлъжнял и е искал да се домогне до застраховката.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *